Yüz Felci Neden Olur?Yüz felci, yüz kaslarının hareketlerinden sorumlu olan sinirlerde meydana gelen bozukluklar sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Genellikle yüzün bazı bölgelerinde seğirme, hareket ettirememe veya istem dışı hareketlerde bulunma gibi belirtilerle kendini gösterir. Tam olarak kontrol altına alınabilen bir rahatsızlık olmasa da, yüz felcinin tedavi yöntemleri mevcuttur. Yüz felcinin genel tanımından sonra, biyolojik sebeplerine, belirtilerine ve geliştirilmiş tedavi yöntemlerine yakından bakalım. Yüz Felcinin Sebepleri Nelerdir?Yüz felci, yüzün işlevlerini yerine getiren sinirlerin işleyişinde meydana gelen sorunlardan kaynaklanır. Ancak, bunun dışında beyinde oluşabilecek bir tümör, beyinden sinirlere komutun iletiminde meydana gelen bir aksaklık, sinirlerin kaslara bu komutları iletmesi veya kasların bu komutları alıp uygulayabilmesi gibi genel mekanizmada meydana gelebilecek aksaklıklardan da kaynaklanabilir. Beynin kontrolü ile yüzün nasıl çalıştığına bakarsak; beyinde meydana gelen karmaşık işlemler ve komutlar, belirli bir sırayla sinir sistemini uyarır. Bu sinir sistemi, yüzle ilgili olan kısımlara dallanarak "yüz siniri" olarak bilinen dala gelir. Yüz siniri de, yüz kaslarına beynin verdiği komut doğrultusunda uyararak kasların tepki vermesini sağlar. (Gülmek, ağlamak, surat asmak, kaşları çatmak, vb. her türlü mimik). Bu mekanizma herhangi bir sebepten zarar görürse, yüz işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getiremeyecektir. Sinir sistemine yapılan aşırı baskı, beyinde ilgili kısımda oluşabilecek bir tümör veya beynin bir virüse karşı geliştirdiği bağışıklık tepkisi, yüz felcine yol açabilir. Yüz Felcinin Belirtileri Nelerdir?
Yüz Felci Tedavisi Nasıl Yapılır?Yüz felci, vücudun kaptığı bir virüsten dolayı oluşmuşsa, başvurulacak tedavi ilaç tedavisidir. Bu virüsü vücuttan atabilecek şekilde ilaç, antibiyotik gibi yöntemler kullanılır. Yüz felci biyolojik; yani kemik, aşırı baskı gibi sebeplerden dolayı fiziksel olarak sinirin zedelenmesinden kaynaklanıyorsa, bu durumda uygun cerrahi müdahalelerle siniri maruz kaldığı baskıdan kurtarıp eski işlevine dönmesine yardımcı olmak suretiyle tedavi edilir. Beyindeki tümör veya lezyonlardan kaynaklanan yüz felçlerinde de aynı yönteme başvurulur. Yüz felcine neden olan şey psikolojik etkenlerse (aşırı stres, çok çalışma, kişinin üzerinde hissettiği baskı, vb.); yüz felcine karşı yapılan klasik ilaç veya cerrahi müdahalenin yanı sıra psikolojik yardım da gereklidir. Bütün bu yöntemlerde ortak bir durum vardır ki; tedavi esnasında göz sağlığına çok dikkat edilmelidir. Kornea, gözyaşı bezleri ve görme mekanizmasının diğer elemanları, tedavide yapılacak yanlışlar sonucu zarar görebilir ve bu da yüz felcini iyileştirmeye çalışırken görme yetisiyle ilgili istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Tedavi boyunca gözün optimum nem oranında olması ve korneanın zarar görmemesine dikkat edilmesi gerekir. |
Yüz felci neden meydana gelir? Başımdan geçtiğinde yüzümde bir bölge çökmüş gibi hissettim ve mimik yaparken zorlandım. Bu durumda neler yapmalıyım?
Cevap yazAlev, yüz felci genellikle yüz sinirlerinin hasar görmesi veya iltihaplanması sonucu meydana gelir. Bu durum, virüs enfeksiyonları, travma, tümörler veya otoimmün hastalıklar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Yüz felci yaşadığında, yüzün bir tarafında kas kontrolü kaybı ve mimik yaparken zorlanma gibi belirtiler ortaya çıkar.
Bu durumda yapman gereken ilk şey, bir doktora başvurmak ve profesyonel bir tıbbi değerlendirme almaktır. Doktorun, yüz felcinin nedenini belirlemek için gereken testleri yapacak ve uygun tedavi yöntemlerini önerecektir. Erken tedavi, iyileşme şansını artırabilir.
Ayrıca, yüz kaslarının yeniden güçlenmesi için fizyoterapi ve yüz egzersizleri yapman faydalı olabilir. Bu egzersizler, kas tonusunu korumaya yardımcı olur ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Bunun yanı sıra, stresi azaltmak ve dinlenmeye önem vermek de iyileşme sürecine olumlu katkı sağlayabilir.